Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Μ.Μ.Ε και Πόλεμος- Αξιολόγηση

Το βασικό θέμα της παρουσίασης το επιλέξαμε ομαδικά μετά από διάφορες προτάσεις που είχαμε. Προσωπικά, θεώρησα και επέμεινα να σχολιάσουμε τον πόλεμο Η.Π.Α -ΙΡΆΚ το 1990, διότι θεωρώ πως τοποθετείται χρονικά σχεδόν πρόσφατα και για αυτό τον λόγο οι πληροφορίες ( άρθρα, εφημερίδες, βίντεο) που θα έβρισκαν οι συμφοιτητές μου θα ήταν σχετικά εύκολα προσβάσιμες. Επίσης, το γεγονός ότι υπήρξε ζωντανή αναμετάδοση του πολέμου σηματοδοτεί την σημαντικότητα του συγκεκριμένου πολέμου καθώς και τις διάφορες πολιτικές επιδιώξεις μέσα από αυτή την αναμετάδοση.
Όσον, αφορά, τις ερωτήσεις που έθεσα προσπάθησα να καλύψω με βάση αυτές τον πόλεμο από όλες τις οπτικές γωνίες ( των συμμάχων πχ, Άγγλων, των Αμερικανών και των Ιρακινών) ώστε να μην υπήρχε μονομερής περιγραφή μέσα από μια μόνο τηλεοπτική αναμετάδοση. Ακόμα, σχετικά με τις απώλειες του κειμένου , θέλησα να εμβαθύνουμε και σε μια πιο κοινωνική διάσταση του θέματος.
Οι περισσότεροι απάντησαν έγκυρα τη Δευτέρα βράδυ με εξαίρεση μιας απάντησης που έλαβα σήμερα και μίας άλλης που δεν απαντήθηκε καθόλου. Αυτό, είναι αρκετά ανακουφιστικό σε αντίθεση με τις άλλες κοπέλες της ομάδας μου όπου πολλές ερωτήσεις τους, δεν απαντήθηκαν. ΄Όσον αφορά το περιεχόμενο των απαντήσεων θα έλεγα ότι σε γενικό πλαίσιο ήταν ικανοποιητικές ωστόσο θα περίμενα περισσότερη σαφήνεια με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα πχ. CNN, BBC αλλά και άρθρα από εφημερίδες. Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιοι οι οποίοι ήταν εκτός θέματος πχ. έμφαση στην ιστορία του πολέμου και όχι τόσο στην απεικόνιση του από τα Μ.Μ.Ε.
Από τη μεριά μου, θεωρώ πως οι ερωτήσεις ήταν μεν κατατοπιστικές αλλά λόγω πίεσης χρόνου ( έπρεπε να συντονιστούμε σαν ομάδα πολύ γρήγορα γιατί θα λείπαμε λόγω τετραημέρου) ίσως δεν ήταν τόσο διευκρινιστικές και πιθανόν κάποιοI να χρειάζονταν πιο λεπτομερή κατεύθυνση για το που να ψάξουν. Πάντως, πιστεύω ότι χρειάζεται μια γενική κατεύθυνση και έπειτα να εστιάσει ο καθένας που τον ενδιαφέρει περισσότερο. Βέβαια, λόγω της βιασύνης μου δεν έγινε ο σχολιασμός ταινίας από έναν συμφοιτητή μου καθώς στην ερώτηση που του επισήμανα, δεν του ανέφερα τον σχολιασμό της ταινίας αλλά του ζήτησα να επικεντρωθεί στις διαφορές των δύο πολέμων. Βέβαια, ο σχολιασμός θεωρώ πως ήταν αυτονόητο να γίνει ωστόσο καταλαβαίνω πως έπρεπε να επισημανθεί. Συγγνώμη!
Τέλος, η εμπειρία μου από αυτή την άσκηση θα έλεγα ότι ήταν αρκετά χαοτική, αγχωτική και κουραστική! Αλλά δεν πειράζει- για όλα υπάρχει πρώτη φορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: